Voedingsadvies voor een gezond gebit


Ieder mens heeft voeding nodig. Iedere dag eten en drinken we om in goede gezondheid te blijven. Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende “gezonde” voedingsmiddelen bij overmatig gebruik schade kunnen brengen aan ons gebit. Bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach besteden we daarom ook veel aandacht aan voeding. Wat eet en drinkt u en hoe vaak eet en drinkt u per dag? Bij ons kunt u terecht voor een juist voedingsadvies voor een gezond gebit.

Zuur
Glazuur zit aan de buitenkant van uw tanden en kiezen en is heel erg sterk. Glazuur beschermt onze tanden en kiezen. Als we verkeerd omgaan met onze mondhygiëne en onze voeding kan het glazuur aangetast worden.

In onze voedingsmiddelen zitten vaak zuren verwerkt. Ook als een voedingsmiddel niet zuur proeft kan er toch zuur in zitten. Denkt u daarbij aan bijv. cola of yoghurtdranken. Het glazuur wordt bij iedere zuur-aanval aangetast. Echter kan het glazuur hierna zich weer herstellen. Hier moet het glazuur wel tijd voor krijgen. Hierbij heeft ons speeksel ook een belangrijke rol. Speeksel neutraliseert het zuur in onze mond waardoor het beschermt.

Naast zuur zitten er in veel voedingsmiddelen ook suikers verwerkt. Deze suikers zijn ook een grote boosdoener omdat zij samen met de bacteriën uit het tandplak ervoor zorgen dat de suikers omgezet worden in zuren. Deze zuur-aanvallen veroorzaken gaatjes (caviteiten) in ons gebit.

Eet- en drinkmomenten
Om deze problemen te voorkomen is het van groot belang dat u een goede mondhygiëne heeft. Daarnaast is het ook aan te raden te bekijken wat u eet en drinkt, en dan ook met name hoe vaak per dag? Hierover geven wij u graag een gedegen voedingsadvies.

Ons glazuur kan zich zoals gezegd herstellen van een zuur-aanval. Echter lukt dit niet als het te vaak wordt aangetast. We houden daarom vast aan maximaal vijf á zes eet- en drinkmomenten. U zult al drie momenten gebruiken voor uw ontbijt, lunch en diner. Dan blijven er nog twee tot drie momenten over om iets te drinken of tussendoor te eten. Blijft u binnen dit aantal dan zal uw glazuur zich iedere dag goed kunnen herstellen. Gaat u over dit aantal heen heeft u meer kans op gaatjes en erosie (gelijkmatige slijtage van het glazuur).

Tips

  • Gebruikt u zo minmogelijk producten met zuur en suikers, dit helpt u problemen te voorkomen.
  • Mocht u toch een zuur-product eten of drinken is het verstandig hierna een glas water te drinken zodat de mond weer geneutraliseerd wordt.
  • Poetst u minimaal een uur nadat u zuur gebruikt heeft niet uw tanden. Dit zorgt er namelijk voor dat het aangetaste glazuur weg gepoetst wordt. Dit kan ervoor zorgen dat uw glazuur steeds dunner wordt met erosie als gevolg.
  • Voedsel waarop u vaak moet kauwen bevordert de speekseltoevoer waardoor uw gebit beter beschermt blijft.
  • Eet maximaal twee keer per dag fruit, ook in fruit zitten veel zuren en suikers.
  • Poets uw tanden minimaal twee keer per dag met een fluoridetandpasta. Fluoride zorgt voor een goed herstel van het glazuur.
  • Water is neutraal en hoeft niet meegerekend te worden als een drinkmoment. Dit kunt u dus de hele dag door drinken zonder problemen.


Indien u erosie heeft of er worden tijdens de controle veel gaatjes geconstateerd kunnen onze mondhygiënistes en preventieassistentes met u bekijken waar de oorzaak hiervan ligt. Zij kunnen u adviseren en begeleiden naar een gezond resultaat door middel van een voedingsadvies en zorgen dat de situatie stabiel blijft.

 

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Behandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie

Uw tanden in goede handen