Vieze adem


We kunnen last hebben van een vieze adem. Dit kan een enkele keer voorkomen. Bijvoorbeeld alleen in de ochtend. Sommige mensen kunnen er ook vaker last van hebben. Er zijn meerdere oorzaken voor een slechte adem.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?

 1. Een vieze adem vanuit de mond.
 2. Een vieze geur vanuit de neus.
 3. Een vieze geur vanuit de maag.

1. Als de vieze geur vanuit de mond komt is de bacteriële laag op de tong vaak de grootste oorzaak. Bacteriën die in de groeven van het achterste gedeelte van de tong zitten breken afval af en zetten deze om in vieze geurtjes. Dit komt meer voor bij jongeren. Bij oudere personen komt het meestal voor dat de vieze adem ontstaat door gezondheidsproblemen of tandvlees problemen.

Mogelijk oorzaken kunnen zijn:

-          Gekruid eten, knoflook, uien e.d. Hier zitten zwavel bevattende stukjes in die bij het kauwen vermalen worden waardoor er gassen vrijkomen die voor een onaangename geur zorgen. Deze gassen worden opgenomen in de bloedbaan en komen weer vrij via de longen.

-          Zuivelproducten, de bacteriën uit de zuivel blijven sneller  op je tong zitten.

-          Een droge mond wordt veroorzaakt door te weinig speeksel. Speeksel is weer nodig voor het schoonmaken van de mond. Speeksel heeft anti-microbiële eiwitten die een vieze geur tegengaan (sommige medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken).

-          Ontsteking van het tandvlees, tandvlees ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen tegen een tand aan. Deze bacteriën kunnen een vieze geur geven.

-          Gaatjes, ook gaatjes worden veroorzaakt door bacteriën die een vieze geur kunnen geven.

-          Ontsteking van het mondslijmvlies, bij een slechte hygiëne kan het voorkomen dat bacteriën ervoor zorgen dat het slijmvlies ontstoken is. Ook deze bacteriën kunnen en vieze adem veroorzaken.

 

2.  Bij een vieze geur vanuit de neus wordt dit meestal veroorzaakt door een ontsteking in je neusholtes.

3. Een vieze geur uit de maag wordt veroorzaakt door onstekingen in de keel en/of de maag.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

-          Keelonsteking.
-          Ontstoken amandelen.
-          Dieet of vasten.
-          Sommige ziekten zoals diabetes.

In de meeste gevallen komt de vieze adem door problemen uit de mond. Om dit te verhelpen of te voorkomen kunt u de volgende dingen doen of laten:

 1. Zorgt u in ieder geval voor goede mondverzorging. Poets uw tanden, stoker of gebruik een rager elke dag (zie ook tanden poetsen).
 2. Poets elke avond uw tong mee. U kunt daarvoor evt. ook een tongschraper gebruiken.
 3. Laat uw gebit minimaal 2x per jaar door onze praktijk controleren op mogelijk gaatjes.
 4. Ga één of meerdere keren per jaar naar een mondhygiëniste of preventie assistente om uw gebit te laten reinigen.
 5. De meeste mondspoelmiddelen werken maar tijdelijk. Vaak zorgt de alcohol, de mentol e.d. in het spoelmiddel voor een droge mond. Sommige spoelmiddelen zijn speciaal gemaakt voor een vieze adem. Vraag uw behandelaar of de balieassistente voor meer informatie.
 6. Niet roken, roken zorgt voor een droge mond.
 7. Geen alcohol, het drinken van alcohol zorgt voor een droge mond.
 8. Kauwgom (wel suikervrij natuurlijk) zet de speekselklieren aan het werk. Speeksel pakt de bacteriën in de mond aan.
 9. Let op met wat u eet.

Als u niet zeker weet waar uw slechte adem vandaan komt neemt u dan contact op met onze praktijk om een afspraak te maken. Onze behandelaars kunnen u dan verder helpen.

 

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Behandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie

Uw tanden in goede handen