Tanderosie


Tanderosie is slijtage van tanden en kiezen als gevolg van het drinken of eten van zure dranken of etenswaren of door zuren uit de maag.

Het is een langzaam proces dat ernstige schade kan veroorzaken aan het gebit. Het is dus van belang om dit tijdig te voorkomen.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?Wat veroorzaakt vooral tanderosie?

Aan de meeste fris- en sportdranken (ook light!) worden zuren (citroen-, appel- of fosforzuur) toegevoegd om het een lekkere frisse smaak te geven. Door de suiker of zoetstoffen in de frisdrank proef je de zure smaak niet.  Vruchtensappen zoals appel en sinaasappelsap zijn zelfs nog wat zuurder en dus nog slechter voor het gebit. Vrijwel alle dranken zijn in meer of mindere mate zuur.

Alleen water, gewone thee (dus geen vruchten of kruidenthee) en melk zijn niet slecht voor het gebit.

Zure voedingsmiddelen kunnen behalve gezond ook heel slecht zijn voor het (kinder)gebit. Denk daarbij aan zuur fruit, maar ook aan de producten daarvan zoals appelstroop, jam of vruchtensap.  Ook veel snoep wordt aangezuurd, zoals bijvoorbeeld zure matten, winegums, lolly’s, candysprays of fruittoffees. Vooral het snoep dat lang in de mond blijft zoals lolly’s en candysprays heeft een extra schadelijke werking.

Ook kan het zijn dat levensmiddelen zijn aangezuurd met bijvoorbeeld azijn of citroenzuur. Denk daarbij aan slasaus of mayonaise.  Zelfs de Vitamine-C tabletten zijn slecht voor het gebit als er lang op wordt gesabbeld, niet doen dus maar kapotbijten en doorslikken!

Maagaandoeningen kunnen oprispingen en braken veroorzaken. Maar ook mensen die vanwege hun extreme drang om te vermageren veel braken (anorexia nervosa) of mensen met extreme eetaanvallen, gevolgd door bewust braken (boulimia nervosa), kunnen veel last van tanderosie hebben.

Hoe ziet tanderosie eruit?

Tanderosie is pas goed te zien als de schade zo erg is dat behandeling onvermijdelijk is.

De tanden kunnen wat donkerder worden omdat de buitenste laag dunner wordt en het onderliggende tandbeen dat donkerder van kleur is meer gaat doorschemeren. De snijranden worden dunner en doorzichtiger en kunnen makkelijker afbreken. Het glazuur wordt dunner en er kunnen bij kiezen op de knobbels ‘putjes’ ontstaan. Door slijtage van het glazuur worden de tanden ook gevoeliger.

Hoe tanderosie te voorkomen?

Beperk het gebruik van zuur voedsel en drinken. Drink vooral water of thee (zonder suiker).

Eet drie maaltijden per dag en maximaal vier keer iets tussendoor.

Beperk de hoeveelheid frisdrank of vruchtensap of leng het aan met water.

Houd zure producten kort in de mond, dus niet zuigen op zuur snoep of drank rondspoelen door de mond. Als je over langere tijd steeds kleine slokjes neemt krijgt de mond niet de tijd om de zuren te neutraliseren.

Één uur voor het tandenpoetsen geen zure producten meer eten of drinken. Door het zuur wordt de buitenste laag van je tanden en kiezen zacht. Als je daarna gaat poetsen kan deze laag snel beschadigen.

Zorg dat je twee maal daags uw tanden twee minuten poetst met een zachte (elektrische) tandenborstel. Poets niet te hard maar met lichte druk en gebruik Fluoride tandpasta. Dit maakt de buitenkant van de tanden harder en dus minder goed oplosbaar in zuur.

Laat je gebit twee maal per jaar door tandarts of mondhygiëniste controleren.

 

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Behandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie

Uw tanden in goede handen