Tandenpoetsen


Bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach besteden wij veel aandacht aan de mondhygiëne van onze patiënten, dus ook aan het tandenpoetsen. Hiervoor is het noodzakelijk dat u zelf ook aandacht besteed aan uw gebit. Wij kunnen u ook in het tandenpoetsen begeleiden en adviseren. Onze mondhygiënistes en preventieassistentes zijn hiervoor speciaal opgeleid.

Waarom doen we iedere dag onze tandenpoetsen?
Op onze tanden en kiezen ontstaat iedere dag een wit-gelig laagje. Dit laagje, tandplak, zit vol met bacteriën. Deze bacteriën worden door suikers en zetmeel in onze voeding omgezet in zuren. Deze zuren zorgen ervoor dat er gaatjes (caviteiten) komen in onze tanden en kiezen. Ook zorgt het ervoor dat het tandvlees ontstoken raakt. Tandplak wat achterblijft verhard en wordt tandsteen. Indien u dit laat zitten zal het op den duur uw kaakbot aantasten met alle gevolgen van dien. Het is dus van groot belang om het tandplak iedere dag zorgvuldig te verwijderen door middel van tandenpoetsen. Dan zullen de bacteriën geen kans krijgen om uw gebit aan te tasten.

Minimaal 2 maal per dag tandenpoetsen is noodzakelijk om een goede mondhygiëne te bereiken.. Dit kunt u doen met een handtandenborstel. Echter zien wij veel liever dat u een elektrische tandenborstel gebruikt bij het tandenpoetsen. Een elektrische tandenborstel bereikt een veel beter resultaat. Tandenpoetsen met een elektrische borstel kan op twee manieren. Er zijn roterende tandenborstels en sonische tandenborstels. In een persoonlijk gesprek kunnen onze mondhygiënistes en preventieassistentes u adviseren welke methode voor u het beste is. Dit heeft ook te maken met uw persoonlijke voorkeur bij het tandenpoetsen. Wij horen vaak dat patiënten het “sneller” vinden gaan om te poetsen met een handtandenborstel. Dit is echter niet waar. Een elektrische tandenborstel zal een beter resultaat geven dan een handtandenborstel in dezelfde poetstijd.
Naast het tandenpoetsen is het ook noodzakelijk om tussen uw tanden en kiezen te reinigen. Hier komt een tandenborstel namelijk niet bij. Dit kunt u doen doormiddel van een tandenstoker of rager (bekijk onze informatie over parodontologie).

Tips

  • Poetst u minimaal twee keer per dag, het liefst met een elektrische borstel.
  • Poetst u twee tot vier minuten.
  • Gebruik niet meer tandpasta dan nodig, ter grote van een erwtje is voldoende.
  • Gebruik tandpasta welke fluoride bevat (zie onze informatie over fluoride).
  • Niet te hard tandenpoetsen. Flink schrobben en duwen met uw tandenborstel kan alleen maar schade aan uw gebit opleveren. De haren van uw tandenborstel mogen niet uit elkaar gaan staan. 
  • Vervang uw borstel iedere drie maanden.
  • Het is goed om uw kind zelf te laten poetsen als hij/zij dat kan. Blijft u echter tot het tiende jaar wel napoetsen. 
  • Veel jonge kinderen vinden tandenpoetsen niet leuk. Een handige tip kan zijn om uw kind liggend te poetsen. Zo kunt u er beter bij.
  • Om te kijken of u of uw kind goed gepoetst heeft bestaan er tabletjes om dit te controleren. Deze tabletjes laten doormiddel van een kleurstof zien of er nog plak is achtergebleven na het tandenpoetsen. Zo kunt u goed zien of er nog plekken zijn waar u aandachtiger moet poetsen. U kunt deze tabletjes bij ons krijgen.

 

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Behandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie

Uw tanden in goede handen