Nieuws


feb 22, 2017

Onlangs heeft een student tandheelkunde van het UMCG een ochtend met ons meegelopen. Het doel van zijn bezoek was een analyse maken over iets wat hem opviel. Onderstaand leest u zijn verslag hiervan. Wij vinden het belangrijk om dit met u te delen.

Na een leerzame en interessante ochtend bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach zijn mij verschillende dingen opgevallen. Een van deze aspecten ga ik hieronder verder beschrijven. 

Naast de goede samenwerking tussen het personeel en souplesse van de samenwerking sprong een aspect eruit. Aangezien het een grote praktijk is en sommige grote praktijken onpersoonlijk kunnen zijn tegenover de patiënten, viel mij op dat dit hier absoluut niet het geval was. Waar in sommige gevallen gerefereerd wordt bij grote praktijken als “fabrieken” vanwege de extreme snelheid en onpersoonlijkheid waarmee patiënten behandeld moeten worden, waren deze aspecten compleet afwezig bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach.
Een mooi voorbeeld is een patiënt die halverwege de ochtend behandeld werd. Na de gebruikelijke anamnese ging het gesprek over op een wat meer persoonlijker vlak en werden er hier en daar wat grappen gemaakt. Dat deze aspecten gecombineerd werden zorgde ervoor dat ik een gevoel kreeg van een betere band dan tussen ‘’zo maar’’ een patiënt en een tandarts. In deze praktijk kent de tandarts zijn patiënten echt persoonlijk wat ik ontzettend mooi vond om te zien.
Dit is voor mij persoonlijk een leer voor mijn professionele ontwikkeling aangezien ik heb gezien hoe je als tandarts om kunt gaan met je patiënten. Naast vlot werken en je professioneel  gedragen tegenover patiënten moet er ook ruimte zijn om je patiënten net iets beter te leren kennen. dec 19, 2016

Ruim 60 procent van de peuters gaat niet naar de tandarts. Deskundigen vinden dat een groot probleem: op 5-jarige leeftijd heeft 41 procent al één of meer gaatjes.

Van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar gaat 37 procent op controle bij de tandarts, blijkt uit een analyse van Zilveren Kruis onder hun verzekerden. Vanaf 4 jaar stijgt het percentage flink naar 80 procent, maar dan is het kwaad vaak al geschied, stelt de  Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK). 

In het gunstige geval gaat het om een klein gaatje dat gestopt kan worden met de juiste poets- en voedingsadviezen. Maar tandartsen zien ook peuters bij wie tanden getrokken moeten worden of wortelkanaalbehandelingen en kronen nodig zijn. Ook verzekeraars Menzis en CZ herkennen dat heel jonge kinderen nauwelijks naar de tandarts gaan. 

Geen controle
In totaal telt Nederland 500.000 kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Meer dan de helft gaat niet op controle, bevestigt Annemarie Schuller, onderzoeker bij TNO en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Volgens haar weten veel ouders niet  hoe belangrijk goed poetsen en een beperkt aantal  eet- en drinkmomenten is.  

Zo krijgen kleine kinderen de hele dag door zoete drankjes en soms zelfs een fles limonade mee naar bed. Het effect: ,,41 procent van de 5-jarigen heeft één of meerdere gaatjes (gehad)", staat in een studie van TNO.  De gedachte dat mondzorg bij jonge kinderen niet zo belangrijk is omdat het melkgebit nog wisselt,  is onterecht, onderstreept de NVvK. 

Voorzitter Hellen Blom: ,,Als melktanden vroegtijdig verloren gaan, kan dat tot ruimteproblemen of scheefstand in het volwassengebit leiden." Een tandarts kan naast advies,  ook vroegtijdig ingrijpen. Zo kan er bij een klein gaatje een laklaagje fluoride helpen. Schuller:  ,,Grote ingrepen wil je zeker bij kleine kinderen vermijden." 

Gebit
Probleem is echter: hoe krijg je kinderen bij die tandarts? Consultatiebureaus adviseren in principe vanaf 2 jaar - als het gebit bijna compleet is - naar de tandarts te gaan. Maar dat gebeurt lang niet altijd en bovendien denken ouders vaak dat het geld kost, terwijl mondzorg tot 18 jaar volledig wordt vergoed, stelt Zilveren Kruis. 

Tandartsen spelen ook een cruciale rol, stellen TNO en NVvK. Blom: ,,Een groot aantal denkt nog altijd onterecht dat ze niet veel kunnen met het gebit van zo'n kleintje en zeggen: kom maar terug als je 4 bent."Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:30 uur
13:30 uur tot 18:45 uur

Tussen 12:30 uur en 13:40 uur zijn wij telefonisch niet bereikbaar.

Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon GaafBehandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie


Uw tanden in goede handen