Kiespijn


Pijn in een tand of kies kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreken we de belangrijkste oorzaken

Kiespijn kan zich uiten op verschillende manieren:

  • Een langdurige, zeurende, kloppende tandpijn
  • Acute, stekende pijn
  • Gevoeligheid bij temperatuur, zoals koud en warm, of het eten van zoetigheid
  • Pijn bij het kauwen
  • Zwelling van wang en/of tandvlees

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van kiespijn.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?Cariës/gaatjes
Cariës ontstaat als er tandplak met bacteriën te lang op het tandoppervlak achterblijft. De glazuurkap wordt aangetast en het gaatje baant zich een weg door de tand richting de zenuw.

Ontsteking van de zenuw/wortel
Indien een gaatje dichtbij de zenuw zit, kan de zenuw aangetast zijn. We spreken dan van een zenuwontsteking. De pijn is meestal scherp en stekend. Het kan toenemen bij temperatuurverschillen.

Soms gaat de pijn vanzelf weer over. De zenuw is dan waarschijnlijk afgestorven. Soms heeft u dan tijden geen last meer van de kies. Als de tand dan weer opspeelt is de pijn anders dan hiervoor. De pijn zit dieper in de kaak en is doffer, soms kloppend. Het is makkelijk om de tand of kies aan te wijzen omdat deze vaak gevoelig is met bijten en soms iets hoger voelt dan de rest. Dit duidt op een wortelpuntontsteking.

Abces
Een abces kan onder andere ontstaan door het vermijden of uitstellen van een behandeling. Wanneer een aangetaste tandzenuw niet wordt behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het bot en de weke delen. Dit kan zich uiten als een zwelling.

Een abces kan zich ook ontwikkelen als gevolg van een ernstige tandvleesontsteking, parodontitis. Dit wordt veroorzaakt door de ophoping van tandplak en tandsteen onder het tandvlees.

Doorkomende of scheefgroeiende verstandskiezen
Indien een verstandkies doorkomt, kan dit gepaard gaan met pijn. De verstandskiezen zijn ver achterin waardoor het reinigen vaak moeilijk is. Hierdoor kan het tandvlees rondom de doorkomende kies snel ontsteken. Dit kan gepaard gaan met een lichte verhoging, zwelling en een beperkte mondopening.

Bij kiespijn dient u altijd een tandarts te raadplegen. Pijnstilling zoals paracetamol en ibuprofen kan verlichting geven tot het moment dat u bij de tandarts terecht kunt. Indien nodig kan er in overleg met de tandarts sterkere pijnstilling voorgeschreven worden.

 

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Behandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie

Uw tanden in goede handen