Gevoelige tanden


Zijn eigenlijk bijna al uw tanden gevoelig? En met name bij koude dranken of koude lucht?
Dan is de kans groot dat u last heeft van gevoelige tandhalzen. De tandhalzen zijn stukjes van het worteloppervlak die bloot zijn komen te liggen doordat het tandvlees wat terug getrokken is. Als dit gebeurt is het vaak aan de buitenzijde van de kies of tand maar het kan ook aan de binnenkant of tussen de tanden/kiezen in gebeuren. Dit stukje blootliggend worteloppervlak (dus ook wel de tandhals genoemd) is veel gevoeliger voor koude maar ook voor warm (en soms zoet of zuur) omdat er geen beschermende glazuurlaag overheen ligt.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?Hoe voorkom je dat de tandhalzen bloot komen te liggen?
- Het tandvlees kan zich terugtrekken doordat u last heeft van parodontitis, is dit het geval dan is het belangrijk behandeling bij de mondhygieniste te zoeken.
- Het tandvlees kan ook “aan de kant gepoetst worden” door een verkeerde poetsmethode of een verkeerde tandenborstel. Zorg dat u niet te hard duwt met de borstel (houdt als regel aan dat de haren van de tandenborstel niet uit elkaar mogen komen te staan) en gebruik een zachte tandenborstel. Vaak wil het helpen om de tandenborstel in de pengreep te houden in plaats van in de vuist.
- Soms is het terugtrekken van het tandvlees helaas gewoon een gevolg van het normale verouderingsproces.

Hoe behandel je de gevoeligheid?
- Laat eerst door uw tandarts beoordelen of het werkelijk om gevoelige tandhalzen gaat en er niets anders aan de hand is.
- Het gebruik van een milde tandpasta speciaal bedoeld voor gevoelige tandhalzen zoals Sensodyne of Elmex Sensitive (de groene variant) neemt de pijn vaak niet geheel weg maar kan de pijn wel al een heel eind dempen. Het wil ook wel eens helpen om behalve met deze tandpasta te poetsen ook voor het slapen gaan wat van de tandpasta op de gevoelige tandhals te smeren en dan niet meer weg te spoelen. Gebruik verschillende tandpasta’s niet door elkaar/naast elkaar.
- Doet u dit een paar maanden en helpt het onvoldoende dan kan het nodig zijn dat de tandarts u met een fluoride-lak of heel soms zelfs een vulling helpt.

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Behandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie

Uw tanden in goede handen