Gele tanden


Gele tanden kunnen door meerdere oorzaken voorkomen. In de meeste gevallen gaat dit zonder klachten. Tanden kunnen zowel van binnenuit en als van buitenaf verkleuren.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?

Van binnenuit:

 1. De kleur van een tand wordt voornamelijk bepaald door het tandbeen en het tandglazuur van een tand. Het tandbeen (dentine) is de binnenste laag van de tand en heeft een gelige kleur. Het tandglazuur is de witte, iets doorzichtige laag, aan de buitenkant van de tand. Hoe dunner het glazuur, hoe geler de tanden. Hoe dikker het tandbeen (zoals bij hoektanden) hoe geler de tanden. Tanden waar minder tandbeen zit en meer tandglazuur zijn juist weer witter (zoals voortanden).
 2. Als er een wortelkanaalbehandeling gedaan is in een tand (de tand leeft dan niet meer) verkleurd het dentine. Hierdoor wordt de tand in zijn geheel donkerder/grijzer.
 3. Soms kan de kleur ook een genetische oorsprong hebben. Bij sommige mensen is het glazuur op de tand niet goed aangelegd (er is te weinig glazuur). Dit heet in medische termen: amelogenesis imperfecta. Hierdoor zijn de tanden dus geler.
 4. Naarmate we ouder worden neemt de dikte van de glazuurlaag af. Hierdoor wordt het dentine meer zichtbaar. Tevens wordt het dentine naarmate we ouder worden ook grijzer van kleur.

Van buitenaf:

 1. Eten en drinken is de belangrijkste oorzaak van gele tanden. In veel voeding zitten kleurstoffen die op je tanden gaan zitten. Zoals thee, koffie, rode wijn etc.

Ook zure dranken en voeding kunnen de oorzaak zijn van gelere tanden. Door de zuren wordt de glazuurlaag aangetast en dunner.

 1. Ook kan het zijn dat er tandplaque en tandsteen op uw tanden zit. Deze twee worden gevormd door bacteriën en etensresten die verkalken. Het niet goed reinigen van uw gebit kan daar een oorzaak van zijn, maar ook verminderd speeksel aanwezigheid (speeksel heeft een reinigende werking in de mond).
 2. Roken is natuurlijk een belangrijke oorzaak van gele tanden.
 3. Sommige medicijnen kunnen ook verkleuringen geven aan de tanden.

Wat kunnen we doen tegen gele tanden:

 1. Goed reinigen van het gebit. Zie voor meer informatie de folder Tandenpoetsen.
 2. Stop met roken. Roken geeft niet alleen verkleurde tanden maar is ook slecht voor uw tandvlees en algehele gezondheid.
 3. Als u een verkleurde tand heeft vanwege een wortelkanaalbehandeling kunnen we de tand:
  1. a.      Bleken van binnenuit. Zie folder Bleken.
  2. b.      Camoufleren doormiddel van een kroon of facing. Zie folder Facings of Kronen en Bruggen.
  3. Ook kunnen we uw tanden bleken van buitenaf. Zie folder Bleken.

Indien u meer informatie wilt over de mogelijke behandeling mag u altijd een afspraak maken bij uw behandelaar om meer informatie te krijgen over de mogelijkheden. Neemt u hiervoor gerust contact met ons op.

 

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Behandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie

Uw tanden in goede handen