Endodontologie


Endodontologie is een specialisatie binnen de tandheelkunde die gaat voornamelijk over de zenuw (de pulpa) van een tand. De pulpa is levend weefsel en bestaat  uit zenuwvezels en bloedvaatjes.  De endodontologie is dan het stellen van een diagnose over de pulpa, het voorkomen en/of behandelen van eventuele ziektes aan deze pulpa.


Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?


Wanneer het zenuwweefsel van een tand erg ontstoken is, is er een endodontische behandeling nodig. Een ander woord zou een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandling zijn. Bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach beschikken wij over een speciale microscoop waarmee we heel gemakkelijk diep in het kanaal van een tand of kies kunnen kijken. Dit zorgt ervoor dat de wortelkanaalbehandeling optimaal uitgevoerd kan worden. Daarnaast kunnen we met deze microscoop ook mogelijke breuken in het kanaal opsporen. Het komt ook regelmatig voor dat een tand of kies een extra kanaal heeft, ook deze kanalen kunnen we makkelijker vinden met deze microscoop. Als laatste voordeel heeft het dat we goed kunnen zien of de kanalen goed schoon zijn gemaakt.

Reden voor een wortelkanaalbehandeling/zenuwbehandeling zouden kunnen zijn:

  • Een (ir)reversibele onsteking aan de zenuw door een trauma of een gaatje.

  • Een afgestorven pulpa door een gaatje, trauma of een diepe vulling.

  • Een wortelpuntonsteking (zie folder wortelpuntbehandeling)

  • Voorbereiding voor tandheelukundig herstel, bijvoorbeeld een brug, kroon, overkappingsprothese. (Zie folder kroon en brugwerk).

 

De wortelkanaalbehandeling

We maken een gaatje bovenin de tand of kies. Dit kan ook door een kroon of een vulling. We gaan naar de binnenkant van de tand of kies toe waar het zenuwweefsel loopt. De meeste tanden en kiezen hebben een soort verzamelkamer van zenuwweefsel in de kroon (de kroon is het zichtbare gedeelte van de tand en kies in de mond). Na het openen en het schoonmaken van de kamer gaan wij op zoek naar de wortelkanalen. Elke kies of tand heeft één of soms meerdere zenuwkanalen in een wortel zitten (de wortel van de tand is het gedeelte van de kies of tand wat in het kaakbot staat). Deze kanalen worden schoongemaakt tot aan de wortelpunt. Dit doen we met behulp van vijltjes en spoelmiddelen. Als we de binnenkant van de tand of kies helemaal schoon hebben gemaakt vullen we deze op met een rubberachtig vulmateriaal.  In de laatste fase van de wortelkanaalbehandeling maken we het gat in de bovenkant dicht met een stevige vulling.

 

Waar dient u rekening mee houden?

Het kan voorkomen dat de ontsteking na 2 à 3 dagen na de wortelkanaalbehandeling kan opvlammen (pijn). U kunt dan de pijn met een pijnstiller onderdrukken.

Na een wortelkanaalbehandeling zijn tanden en kiezen minder sterk. Ze hebben dan vaak een kroon nodig om weer lang mee te kunnen. (Zie folder kroon en brugwerk).

De duur van een wortelkanaalbehandeling kan variëren tussen 45 minuten en 1,5 uur. Ook is het soms nodig om een wortelkanaalbehandeling opnieuw te doen (Dit kan vanwege een nieuw gaatje, lekkende vulling of kroon, trauma). Dat betekent dat we de oude wortelkanaalbehandeling dan eerst moeten verwijderen voordat we een nieuwe wortelkanaalbehandeling kunnen doen. Zo’n behandeling kan soms 2 uur duren.

 

Waar uw op moet letten na een wortelkanaalbehandeling

Soms kan het voorkomen dat na een wortelkanaalbehandeling de ontsteking onder de tand of kies niet geneest. Dit kan meerdere oorzaken hebben. We kunnen dan de kies of tand proberen te behouden door middel van chirurgie (zie folder wortelpuntbehandeling). Ook kan het zijn dat een wortelkanaalbehandeling niet lukt. De kies of tand is dan verloren en zal verwijderd worden. We kunnen het ontstane gat dan opvullen met een brug of implantaat (zie folders implantaat of kronen en bruggen). Een enkele keer kan het voorkomen dat een kies of tand verkleurd na een wortelkanaalbehandeling. Met een kroon kunnen we dat camoufleren of we kunnen de tand of kies bleken (zie folders kronen en bruggen of bleken).

Een endodontische  of wortelkanaalbehandeling behandeling klinkt altijd heel erg. Gelukkig vallen de behandelingen tegenwoordig erg mee. Buiten dat u soms wat langer in de stoel zit kunnen  we de tanden en kiezen goed verdoven zodat u uiteindelijk niets voelt. Binnen de tandartsenpraktijk Fick en Lobach. Heeft tandarts Sjoerd Lobach zich verder verdiept in de endodontologie en werkt bij zeer moeilijke behandelingen samen met endodontologen uit de regio. Als u vragen heeft neemt u dan gerust contact op met onze praktijk of maakt u een afspraak met een van de behandelaars.

 

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Behandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie

Uw tanden in goede handen