Droge mond


Speeksel, we zijn ons vaak niet eens bewust van de aanwezigheid ervan. Maar stelt u zich eens voor dat het er niet is. Constant een droge mond, bewegingen van uw mond die veel moeizamer gaan en zelfs pijnlijk kunnen zijn, droog voedsel lastig kunnen kauwen en nog veel meer ongemakken. Er zijn mensen die dagelijks met een droge mond te maken hebben. De speekselklieren geven dan weinig tot geen speeksel af. De oorzaak kan verschillend zijn. Meestal is een droge mond voor korte duur, na lang spreken of bij stress-momenten. Echter kan een droge mond ook langdurig zijn, bij het gebruik van bepaalde medicijnen, bij bepaalde ziekten of als het hoofd-, of halsgebied bestraald wordt voor een kwaadaardig gezwel.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?Speeksel
Speeksel heeft een belangrijke functie in onze mond, naast dat het een geleidende functie heeft dient het ook als bescherming. Bescherming voor onze tanden, tong en slijmvliezen. Het remt de vorming van bacteriën en schimmels in onze mond. Het helpt dus voorkomen dat we gaatjes krijgen door de groei van tandplak zo veel mogelijk tegen te gaan. Als u een kunstgebit heeft zorgt uw speeksel er mede voor dat uw kunstgebit lekker zit.

Zodra er geen speeksel aanwezig is kan dit ernstige gevolgen hebben:

  • Tanden en kiezen worden minder beschermt tegen gaatjes.
  • Het mondslijmvlies kan uitdrogen waardoor makkelijk ontstekingen en schimmelinfecties ontstaan.
  • Problemen met eten en spreken. 
  • Bij het dragen van een kunstgebit pijnlijke plekken op het tandvlees.

Wat kunt doen tegen een droge mond?
Wat u tegen een droge mond kunt doen ligt aan de oorzaak. Als u medicijnen gebruikt die ervoor zorgen dat u weinig of geen speeksel heeft is verandering van medicijnen een optie. Echter zal dit niet altijd mogelijk zijn. Bespreekt u dit met uw arts welke de medicijnen heeft voorgeschreven.
Als u een ziekte heeft welke niet blijvend is, bijvoorbeeld bij koorts of diarree zullen de klachten van tijdelijke aard zijn. Zorgt u ervoor dat u genoeg water drinkt. Bij iemand die niet goed ingesteld is bij suikerziekte komen ook klachten voor van droge mond. Zodra u beter bent of uw suikerziekte is goed ingesteld zullen de klachten van een droge mond verdwijnen.
Het stimuleren van de speekselproductie is verstandig in bovenstaande gevallen ven een droge mond. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld voedsel te eten waarop u goed moet kauwen, zoals bruine boterhammen, wortels en suikervrije kauwgom. Ook het eten van licht zure voeding stimuleert, denkt u hierbij aan fruit en komkommer. Dit zal de productie van speeksel kunnen helpen en de kans op een droge mond verkleinen.

Wat kunt u er aan doen bij blijvende monddroogheid?
In sommige gevallen is er schade opgetreden aan de speekselklieren. Dit is het geval bij het syndroom van Sjögren (chronische ontsteking aan de traan- en speekselklieren). Of als u bestraald bent in uw hoofd- en/of halsgebied kunnen de speekselklieren aangetast zijn door de straling. Bij aantasting van de speekselklieren is dit altijd onherstelbaar wat een ernstige monddroogheid veroorzaakt. Bij aids kan het ook voorkomen dat u verminderde speekselproductie heeft.

Uiteraard kunnen wij u adviseren hoe u het beste met een (blijvende) droge mond om kunt gaan. Het is belangrijk dat wij op de hoogte zijn van uw monddroogheid, extra controle op uw gebit en mond is hierbij zeer gewenst.
Wij kunnen u adviseren om bepaalde producten te gebruiken voor uw droge mond, waarmee u het speeksel kunt vervangen. Deze zijn veelal verkrijgbaar bij uw apotheek. Een aantal producten tegen een droge mond kunnen we u op recept meegegeven.

Tips

  • Poets uw tanden minimaal twee keer per dag met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta. Reinigt u ook dagelijks met een rager of tandenstoker tussen uw tanden en kiezen.
  • Gebruik een mentholvrije tandpasta. De sterke mentholsmaak kan irriterend zijn als u een droge mond heeft.
  • Eet u zo min mogelijk suikerhoudend en zuur voedsel. Doordat u geen speeksel heeft zijn uw tanden en kiezen minder goed beschermd tegen dit voedsel wat snel tot problemen kan leiden.
  • In sommige gevallen is het raadzaam extra fluoride te gebruiken. Bespreekt u met ons of dit in uw geval nodig is.

 

 

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Behandelingen

Reguliere behandelingen

Voorlichting & voedingsadviezen, Kroon- en brugwerken - ook op implantaten, Fluoride & Sealingen, Kunstgebitten & Reparaties, Mondhygiëne, Second Opinion.

Meer informatie

Specialistische zorg

Orthodontie (beugels), Cosmetische tandheelkunde, Complete gebitsrenovaties, Parodontologie (tandvleesziekte), Endodontologie (wortelkanaal behandelingen), Kindertandheelkunde, Kleine chirurgische ingrepen, Implantologie.

Meer informatie

Uw tanden in goede handen