Een gezond gebit is Gewoon Gaaf

Gewoon Gaaf is een initiatief speciaal voor kinderen waarbij wij
samen met de ouder en het kind de kans op gaatjes verkleinen.

Gewoon Gaaf


De laatste jaren is er uit onderzoek gebleken dat in het kindergebit meer gaatjes zitten dan vroeger het geval was. Hier zijn meerdere factoren voor te benoemen, te weten de mondhygiëne en de veranderende voeding.

Het Ivoren kruis heeft hier een preventiemethode voor ontwikkeld die wordt ondersteund door alle geledingen binnen de tandheelkunde (tandartsen, mondhygiënistes, verzekeraars etc).

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?



Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar en zijn ouders/verzorgers. De tandarts,  mondhygiënist of preventieassistente geeft de ouder en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Hij/zij begeleidt het kind een gaaf gebit te hebben en te behouden. Bij Gewoon Gaaf maakt de mondzorgverlener een risico-inschatting. Hoe goed zorgt de ouder en het kind voor het gebit van het kind? Hoe is het met zijn mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is het kind aan het wisselen? Heeft hij/zij (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting bepaalt de mondzorgverlener het moment waarop hij/zij de (ouder van) het kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien.

Een gezonde mond begint met een juiste manier van zorgvuldig poetsen van het gebit met een fluoridetandpasta. Gewoon Gaaf-mondzorgverleners coachen hun patiënten daarbij. Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed, daarom is hulp nodig! Goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Kinderen tot ongeveer 10 jaar poetsen hun gebit niet goed schoon. Wij adviseren dan ook het gebit bij kinderen tot die leeftijd ten minste 1 keer per dag na te poetsen. Met het napoetsen maken ouders tevens duidelijk hoe belangrijk deze dagelijkse verzorging is. Zo wordt tandenpoetsen een goede gewoonte. Ook na het 10e jaar blijft het belangrijk dat ouders en mondzorgverleners het tandenpoetsen begeleiden en controleren.

Onder begeleiding van de mondzorgverlener kunnen ouders, samen met hun kind het gebit gaaf en de mond gezond houden. Gewoon Gaaf! Doe je mee?

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Download folder van Gewoon Gaaf