Slaapt U wel goed?


20-02-2018

Er is niet een vast omlijnde richtlijn voor goed slapen. We hebben lang slapers (+/- 10 uur op een nacht) of kort slapers (+/- 6 uur op een nacht). Een belangrijke indicator of men goed heeft geslapen is hoe men zich de volgende dag voelt. De tijd die men nodig heeft om ‘goed’ te slapen is niet alleen afhankelijk van de behoefte tot slaap maar ook afhankelijk van de leeftijd. Baby’s slapen zo’n 14tot 18 uur per dag, pubers hebben zo’n 9 tot 10 uur nodig voor een goede slaap maar volwassenen hebben vaak al genoeg aan zo’n 7 tot 8 uur per nacht.

Slaap is belangrijk voor onze fysiek en mentale gesteldheid. Er zijn meerdere theorieën over slaap maar onze slaap hebben we in ieder geval nodig als herstel voor ons lichaam en voor rust voor onze hersenen.
Verder zou er ook een theorie zijn dat we slaap nodig hebben als besparing op onze energie huishouding.

Ongeveer 30% van de bevolking heeft last van een tijdelijke of permanente slaapstoornis. Hierdoor raken deze personen vermoeid, hebben ze concentratie verlies overdag en komt het humeur van de desbetreffende persoon niet ten goede.

Al met al kunnen we zeggen dat we een goede slaap nodig hebben. In een aantal gevallen kunt u er in ieder geval voor zorgen dat u al rustiger slaapt. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

- Ga in ieder geval op tijd naar bed!. Probeer genoeg uren te slapen dat u ook uitrust. Te laat naar bed gaan en vroeg opstaan werkt dan niet mee…
- Zorg ervoor dat uw slaapkamer en bed rustig en comfortabel zijn. Een koele kamer ( het raam open) is aan te bevelen boven een verwarmde kamer. Indien u ’s morgens te vroeg wakker wordt vanwege het daglicht, gebruik dan een verduisteringsraam of oogmasker. Zorg voor een donkere kamer. U kunt ook bij een verlichte wekker de wekker afdekken.
- Heeft u een partner die snurkt of een slaapkamer war veel geluid is gebruik oordopjes.
- Een slaapkamer is om in te slapen, gebruik deze niet om te eten en/of te drinken. Als u weet dat u met een lege maag niet kan slapen, neem dan iets licht verteerbaars te eten ( bijvoorbeeld een cracker). Een zware maaltijd laat op de avond kan slaapproblemen geven en maakt dik.
- Afbouwen van de dag, hoofd leegmaken. Vermijd angsten, spanningen en emoties voor het slapen gaan. Probeer de dag af te bouwen. Niet lezen/televisie/computeren/bellen in bed.
De televisiebeelden kunnen onrust geven met het in slaap vallen.
- Wanneer slapen niet lukt, uit bed gaan. Als u ’s nachts piekert en daardoor niet meer in slaap valt, ga dan uit uw bed en schrijf op wat u bezig houdt. De volgende dag kunt u hierover weer nadenken.
- Creëer iedere dag regelmaat in het opstaan en slapen gaan, met een maximum aantal uren op bed. Ook in het weekend. Als uw slaapcyclus een regelmatig patroon kent, voelt u zich beter.
- Doe tenminste 2 uren voor het slapen gaan, niet aan sport. Regelmatig sporten wordt aanbevolen om u goed te laten slapen, maar dan is het tijdstip wel belangrijk. De effecten van sporten op de late avond zijn veel nadeliger, omdat hierdoor het adrenalinegehalte stijgt en u zich fitter gaat voelen in plaats van slaperiger. Sporten in de ochtend en vroege avond zullen de slaap niet verstoren.
- Drink voor het slapen gaan geen alcohol en cafëinehoudende producten ( koffie, thee, cola, chocolade-(melk) en cacao). Dit zijn namelijk stimulerende middelen en hebben een verkeerde invloed op de slaap. Ook roken heeft deze eigenschap
- Vermijd rugligging, kans op snurken bij rugligging is 3x zo groot. Gebruik uw hoofdkussen goed.

En natuurlijk als u partner zo hard snurkt dat u er echt last van hebt kunt u zich melden bij ons in de praktijk voor de anti-snurk beugel (‘No cure, no pay’)

Slaap-Waak team
Tandartsenpraktijk Fick en Lobach


Digital Smile Design


03-02-2018

In onze praktijk wordt veel aandacht besteed aan esthetiek van het gebit.
Veel patiënten vragen om een verfraaiing van de voortanden door middel van schildjes of kronen op de voortanden.
Om tot een vooraf voorspelbaar eindresultaat te komen maken wij gebruik van Digital Smile Design.

Mondfoto’s
Met behulp van foto’s van het gebit en het gezicht wordt digitaal op de iPad een ontwerp gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met de oorspronkelijke vorm, de lachlijn, de positie van het gebit in het gezicht, de vorm en dikte van de lippen etcetera.
Dit wordt uitgebreid met de patiënt besproken en kan ter plekke nog worden aangepast. Daarna wordt dit overlegd met de tandtechnieker van het tandtechnische laboratorium. Hij of zij maakt aan de hand van het digitale voorstel een setup op een model dat nogmaals met de patiënt besproken wordt.

Schildjes van composiet
Als de patiënt hierover tevreden is kan dit voorstel eerst in kunsthars of composiet in de mond toegepast worden. Zodoende krijgt de patiënt al een hele goede indruk hoe de nieuwe situatie er uit kan gaan zien.
Het is zelfs mogelijk dit enkele weken of maanden te laten zitten zodat de patiënt en zijn omgeving de nieuwe situatie van het gebit goed kunnen beoordelen. Het voordeel hiervan is dat er nog steeds aanpassingen mogelijk zijn. Bij composiet schildjes is het zo dat deze na enige tijd doffer en minder fraai van kleur worden. Dit is dus meestal als een (semi-)tijdelijke oplossing bedoeld. De kosten hiervan liggen natuurlijk wel lager.

Schildjes of facings van porselein
Pas als de patiënt volledig tevreden is over de nieuwe setup kan dit worden omgezet in een ‘definitieve’ porseleinen uitvoering. Dit geeft uiteindelijk altijd het mooiste en meest duurzame resultaat waarmee de patiënt voor lange tijde met een prachtige glimlach door het leven gaat.


Student tandheelkunde UMCG doet verslag


22-02-2017

Onlangs heeft een student tandheelkunde van het UMCG een ochtend met ons meegelopen. Het doel van zijn bezoek was een analyse maken over iets wat hem opviel. Onderstaand leest u zijn verslag hiervan. Wij vinden het belangrijk om dit met u te delen.

Na een leerzame en interessante ochtend bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach zijn mij verschillende dingen opgevallen. Een van deze aspecten ga ik hieronder verder beschrijven.

Naast de goede samenwerking tussen het personeel en souplesse van de samenwerking sprong een aspect eruit. Aangezien het een grote praktijk is en sommige grote praktijken onpersoonlijk kunnen zijn tegenover de patiënten, viel mij op dat dit hier absoluut niet het geval was. Waar in sommige gevallen gerefereerd wordt bij grote praktijken als “fabrieken” vanwege de extreme snelheid en onpersoonlijkheid waarmee patiënten behandeld moeten worden, waren deze aspecten compleet afwezig bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach.
Een mooi voorbeeld is een patiënt die halverwege de ochtend behandeld werd. Na de gebruikelijke anamnese ging het gesprek over op een wat meer persoonlijker vlak en werden er hier en daar wat grappen gemaakt. Dat deze aspecten gecombineerd werden zorgde ervoor dat ik een gevoel kreeg van een betere band dan tussen ‘’zo maar’’ een patiënt en een tandarts. In deze praktijk kent de tandarts zijn patiënten echt persoonlijk wat ik ontzettend mooi vond om te zien.
Dit is voor mij persoonlijk een leer voor mijn professionele ontwikkeling aangezien ik heb gezien hoe je als tandarts om kunt gaan met je patiënten. Naast vlot werken en je professioneel gedragen tegenover patiënten moet er ook ruimte zijn om je patiënten net iets beter te leren kennen.


Peuters zelden bij de tandarts


19-12-2016

Ruim 60 procent van de peuters gaat niet naar de tandarts. Deskundigen vinden dat een groot probleem: op 5-jarige leeftijd heeft 41 procent al één of meer gaatjes.

Van de kinderen tussen de 2 en 4 jaar gaat 37 procent op controle bij de tandarts, blijkt uit een analyse van Zilveren Kruis onder hun verzekerden. Vanaf 4 jaar stijgt het percentage flink naar 80 procent, maar dan is het kwaad vaak al geschied, stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK).

In het gunstige geval gaat het om een klein gaatje dat gestopt kan worden met de juiste poets- en voedingsadviezen. Maar tandartsen zien ook peuters bij wie tanden getrokken moeten worden of wortelkanaalbehandelingen en kronen nodig zijn. Ook verzekeraars Menzis en CZ herkennen dat heel jonge kinderen nauwelijks naar de tandarts gaan.

Geen controle
In totaal telt Nederland 500.000 kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Meer dan de helft gaat niet op controle, bevestigt Annemarie Schuller, onderzoeker bij TNO en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Volgens haar weten veel ouders niet hoe belangrijk goed poetsen en een beperkt aantal eet- en drinkmomenten is.

Zo krijgen kleine kinderen de hele dag door zoete drankjes en soms zelfs een fles limonade mee naar bed. Het effect: ,,41 procent van de 5-jarigen heeft één of meerdere gaatjes (gehad)", staat in een studie van TNO. De gedachte dat mondzorg bij jonge kinderen niet zo belangrijk is omdat het melkgebit nog wisselt, is onterecht, onderstreept de NVvK.

Voorzitter Hellen Blom: ,,Als melktanden vroegtijdig verloren gaan, kan dat tot ruimteproblemen of scheefstand in het volwassengebit leiden." Een tandarts kan naast advies, ook vroegtijdig ingrijpen. Zo kan er bij een klein gaatje een laklaagje fluoride helpen. Schuller: ,,Grote ingrepen wil je zeker bij kleine kinderen vermijden."

Gebit
Probleem is echter: hoe krijg je kinderen bij die tandarts? Consultatiebureaus adviseren in principe vanaf 2 jaar - als het gebit bijna compleet is - naar de tandarts te gaan. Maar dat gebeurt lang niet altijd en bovendien denken ouders vaak dat het geld kost, terwijl mondzorg tot 18 jaar volledig wordt vergoed, stelt Zilveren Kruis.

Tandartsen spelen ook een cruciale rol, stellen TNO en NVvK. Blom: ,,Een groot aantal denkt nog altijd onterecht dat ze niet veel kunnen met het gebit van zo'n kleintje en zeggen: kom maar terug als je 4 bent."


Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Independer klantcijfer Tandartsenpraktijk Fick & Lobach
Independer klantcijfer Tandartsenpraktijk Fick en Lobach

De voordelen van Fick & Lobach

Geen wachtlijst, snel terecht
Hoogopgeleid team van professionals
Werken met de nieuwste technieken
Groot aanbod tandheelkundige zorg