Orthodontie


Bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach hebben wij tandartsen die gespecialiseerd zijn in orthodontie. Dit houdt in dat zij extra cursussen hebben gedaan op het gebied van orthodontie. Hierdoor kunnen zij de meeste beugelbehandelingen zelf uitvoeren. Het voordeel hiervan is dat u gewoon bij ons in de praktijk terecht kunt voor uw beugelbehandeling. 

Orthodontie is het specialisme van de tandheelkunde dat zich bezig houdt met de groei en ontwikkeling van het gelaat en de stand van tanden en kiezen. Deze groei en ontwikkeling kan worden bijgestuurd met beugels.

Als tanden en kiezen niet recht, maar scheef staan of niet goed op elkaar passen, kan het nodig zijn om ze met een beugel op de juiste plaats te zetten. Tanden en kiezen zijn dan beter en makkelijker te poetsen en zo kunt u ook beter kauwen. Ook voorkomen we dan problemen aan kaakgewrichten en tandvlees. En een mond met rechte tanden ziet er natuurlijk mooi uit.

Tijdens het eerste orthodontie bezoek bekijken we het gebit en het gezicht goed en luisteren we aandachtig naar de wensen van de patiënt. We informeren u dan over de mogelijkheden die er zijn en de noodzaak tot behandelen en wanneer de orthodontie behandeling het beste kan beginnen. Het kan ook zijn dat we besluiten om nog even te wachten, omdat de patiënt nog te jong is en nog wat verder moet groeien of dat de behandeling niet nodig of zinvol is.

Als u na het eerste gesprek wel toe bent aan een beugel plannen we een tweede afspraak in voor het “uitgebreide orthodontie onderzoek.” We verzamelen dan alle informatie die we nodig hebben om tot een goed behandelplan te komen en we kunnen beoordelen welke beugel voor u de beste optie is. Tijdens deze afspraak maken we röntgenfoto’s, digitale kleurenfoto’s van uw gezicht en mond en ook afdrukken van uw gebit zodat we gebitsmodellen kunnen maken. Bij het volgende orthodontie bezoek hebben we de gipsmodellen in ons hand zodat we makkelijk naar uw eigen tanden kunnen kijken!

De volgende keer bespreken we dan het behandelplan wat we uit de verzamelde informatie van het uitgebreid onderzoek hebben opgesteld. De 3 belangrijkste vragen die we dan kunnen beantwoorden zijn:

  • Welke orthodontie behandeling is de beste optie voor u en wat zijn de alternatieven
  • Hoe lang gaat de orthodontie behandeling duren
  • Wat zijn de kosten die samenhangen met de orthodontie behandeling

Als we samen hebben besloten welke orthodontie behandeling we gaan starten en de patiënt of de ouders het hier mee eens zijn gaan we verdere afspraken plannen.


Welke beugel is goed voor u?

Er zijn verschillende soorten beugels. Uitneembare beugels die u zelf in en uit kunt doen en een aantal uren per dag moet dragen om de groei van de kaken bij te sturen. En vaste “slotjes” beugels om de tanden zelf netjes recht te zetten. Het hangt er allemaal vanaf hoe scheef de tanden en kiezen staan en wat er voor nodig is om ze op de goede plek te krijgen. Het doel is om uiteindelijk de kaken, tanden en kiezen mooi in de rij en goed passend op elkaar te zetten. Verschillende combinaties zijn mogelijk afhankelijk van de situatie, leeftijd en gebitsontwikkeling van de patiënt. Deze fase noemen we de actieve behandelfase, de beugel moet regelmatig worden gecontroleerd en bijgesteld of aangepast zodat hij je tanden en kiezen de juiste richting op kan laten bewegen. U komt dan ook meestal een keer per maand voor de beugelcontrole en letten we ook goed op uw mondhygiëne.


De (Invisalign) Onzichtbare Beugel

Het Invisalign systeem bestaat uit op maat gemaakte transparante kunstof hoesjes. Deze hoesjes, aligners genaamd, schuift u over de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak. Na 1-2 weken doet u een nieuw setje aligners in. Doordat de aligners steeds iets van elkaar verschillen worden de tanden in stapjes naar de goede positie verplaatst. Tandartsen en orthodontisten kunnen met het Invisalign systeem een esthetisch hoogwaardig alternatief aanbieden voor de klassieke slotjes beugel, zowel voor volwassenen als voor tieners.

 Wat zijn de voordelen van Invisalign in vergelijking met de klassieke slotjes beugel.

  • Veel minder pijnlijk; omdat u regelmatig de aligners wisselt is de druk op uw tanden en ongemak aan de wang en lippen veel minder dan met een slotjes beugel.

  • Nagenoeg onzichtbaar; mensen in uw omgeving hebben vaak helemaal niet door dat u een beugel draagt.

  • De aligners zijn uitneembaar; zodat u uw tanden normaal kunt poetsen en flossen zoals u gewend bent. De kans op gaatjes is daardoor minimaal en ook de bekende witte verkleuringen en tandvlees problemen treden veel minder snel op.

  • Er blijven geen voedselresten achter uw beugel ’’hangen’’, u doet de aligners simpelweg even uit zodat u kunt eten zoals u gewend bent.

  • Digitale set-up; bij aanvang van de behandeling kunt u, doormiddel van computeranimatie, al zien wat het eindresultaat gaat worden.

Mocht u interesse hebben, vraag dan via bovenstaand contactformulier een vrijblijvend en kosteloos consult aan.


Als de orthodontie behandeling klaar is

Als u klaar bent met de beugel en de tanden en kiezen op de juiste plaats staan dan moeten we ervoor zorgen dat het ook in de toekomst zo blijft staan en dat uw tanden niet weer terug gaan verschuiven. Dit noemen we de retentiefase. We plaatsen dan een spalkje achter uw voortanden of u krijgt een uitneembaar beugeltje wat u alleen ‘s-nachts moet dragen om de tanden op de juiste plek te houden.


Voelt het vreemd een beugel en kan ik nog wel alles zomaar eten?

De eerste dagen moet u wennen dat er een beugel in uw mond zit, daarna is het vreemde gevoel snel weg. Soms kunnen uw tanden en kiezen na het aanbrengen of bijstellen van de beugel gevoelig zijn de eerste dagen.

U kunt gewoon uw tanden poesten. Het is zelfs belangrijk dat u extra veel aandacht besteed aan het poetsen van uw tanden, kiezen en de beugel. Het is bij sommige beugels wel moeilijker om het goed te doen. In dat geval kunt u gebruik maken van handige speciale tandenborstels. Daarover krijgt u handige tips als u de beugel krijgt.

Helaas kunt u met een beugel niet alles meer eten en moet u opletten met hele harde en plakkerige dingen. Bijvoorbeeld dropjes, toffees, ontbijtkoek en winegums moet u laten staan en ook kauwgom liever niet meer eten. De resten ervan gaan op uw beugel vastzitten en die krijgt u er heel lastig vanaf. Pepermuntjes, stokbrood, wortels en andere harde dingen kunnen uw beugel beschadigen of er zelfs voor zorgen dat er slotjes loskomen. Wees ook voorzichtig met cola of andere frisdranken, hierin zitten veel suikers. Die suikers veroorzaken tandplak en door tandplak kunt u gaatjes krijgen. Met een beugel in uw mond kunt u tandplak lastiger wegpoetsen.

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Uw tanden in goede handen