Apexresectie (wortelpuntbehandeling)


Een apexresectie (wortelpuntbehandeling) is soms raadzaam als na een wortelkanaalbehandeling een ontsteking in het kaakbot ter plaatse van de punt van de behandelde wortel van een tand of kies ontstaat of blijft bestaan.
Het is mogelijk dat u van zo’n ontsteking in eerste instantie niets merkt totdat na verloop van tijd pijnklachten ontstaan. Wij kunnen met een röntgenfoto vaststellen of er sprake is van een botontsteking aan de wortelpunt.

Blijkt dat het geval te zijn, dan zullen wij eerst bekijken of we met een nieuwe wortelkanaalbehandeling de klachten kunnen verhelpen. Is dat niet zo, dan bekijken we of een apexresectie een optie is. Een apexresectie kunnen wij in de meeste gevallen in onze praktijk voor u uitvoeren. In een enkel geval zullen we u verwijzen naar de kaakchirurg.
De slagingskans van een apexresectie is gemiddeld 70 tot 80% maar ligt lager als er bijvoorbeeld sprake is van vergaand botverlies. Afhankelijk van de klachten en de situatie in uw mond kiezen we in overleg met u voor ofwel een wortelpuntoperatie ofwel het trekken van de bewuste tand of kies.

De apexresectie
Als besloten wordt een wortelpuntoperatie te doen, krijgt u eerst een verdoving. Als die goed werkt, maken we een sneetje in het tandvlees ter hoogte van de ontsteking, zodat we bij het kaakbot kunnen komen. Met een klein boortje maken we een openingetje in het kaakbot ter hoogte van de wortelpunt. We verwijderen het ontstekingsweefsel rondom de wortelpunt en verwijderen de wortelpunt daarna met een boortje. Het wortelkanaal sluiten we dan zo mogelijk af met een vulling, waarna we het tandvlees hechten.
U mag na afloop van de apexresectie 5 dagen niet roken omdat dit een zeer slechte invloed heeft op de wondgenezing. Ga niet krachtig spoelen en zuig niet aan de wond. Reinig het gebied van de operatiewond voorzichtig met een zachte tandenborstel. De rest van uw tanden kunt u normaal poetsen.


Na de apexresectie 
Na de apexresectie kunt u nog last hebben van de volgende klachten:

  • Nabloeding: enkele dagen na de apexresectie zal uw speeksel roze gekleurd zijn, dit is normaal. Treedt er een echte bloeding op, vouw dan een steriel gaasje of een (schone!) zakdoek dubbel en leg deze op de operatiewond. Druk dit daarna gedurende dertig minuten stevig aan. Als dit niet helpt, neemt u dan contact met ons op.
  • Napijn: hiervoor kunt u de medicatie gebruiken waarvoor we u een recept hebben meegegeven.
  • Gezwollen wang: soms is er een bloeduitstorting, soms is de wang wat dik en verkleurd (veelal een week), dit is niet ernstig.
  • Temperatuursverhoging: enige verhoging is normaal de eerste dagen na de ingreep. Wordt de temperatuur hoger dan 39 graden, neemt u dan contact met ons op.
  • Moeilijk openen van de mond en soms last met slikken: u kunt hier tot wel twee weken na de apexresectie last van hebben, het hevigst op de 3e, 4e en 5e dag na de ingreep. Mocht het u niet lukken een glaasje water door te slikken, of wanneer u benauwd of kortademig wordt, neem dan contact met ons op.

Indien u nog vragen heeft, voor of na de apexresectie, mag u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Uw tanden in goede handen