Wortelkanaalbehandeling


Wanneer het zenuwweefsel van een tand erg ontstoken is, is er een wortelkanaalbehandeling nodig. Een tand of kies heeft levend weefsel van binnen. Dit levend weefsel bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes en bevindt zich in kanalen in een tand of kies. De zenuwvezels zorgen ervoor dat u uw kies of tand kan voelen ( kou, warm of pijn) en zorgt ervoor dat een tand of kies ‘gewaarschuwd’ wordt als er schade optreedt.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?

Ondanks dat kan het toch gebeuren dat dit zenuwweefsel ontstoken raakt. Dit kan gebeuren door een trauma, een gaatje of een te grote vulling of kroon. Dit kan gepaard gaan met (hevige) klachten, pijn met koude, warmte of met dichtbijten. Soms geeft het helemaal geen klachten en sterft het zenuwweefsel af zonder dat u er iets van voelt.
Als het zenuwweefsel zo erg ontstoken is dat het niet meer geneest moeten wij een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.

Bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach beschikken wij over een speciale microscoop waarmee we heel gemakkelijk diep in het kanaal van een tand of kies kunnen kijken. Dit zorgt ervoor dat de wortelkanaalbehandeling optimaal uitgevoerd kan worden. Daarnaast kunnen we met deze microscoop ook mogelijke breuken in het kanaal opsporen. Het komt ook regelmatig voor dat een tand of kies een extra kanaal heeft, ook deze kanalen kunnen we makkelijker vinden met deze microscoop. Als laatste voordeel heeft het dat we goed kunnen zien of de kanalen goed schoon zijn gemaakt.

De wortelkanaalbehandeling:

 • We maken een gaatje boven in de tand of kies. Dit kan ook door een kroon of een vulling. We gaan naar de binnenkant van de tand of kies toe waar het zenuwweefsel loopt. De meeste tanden en kiezen hebben een soort verzamelkamer van zenuwweefsel in de kroon (de kroon is het zichtbare gedeelte van de tand en kies in de mond).
 • Na het openen en het schoonmaken van de kamer gaan wij op zoek naar de wortelkanalen. Elke kies of tand heeft één of soms twee zenuwkanalen in een wortel zitten (de wortel van de tand is het gedeelte van de kies of tand wat in het kaakbot staat). Deze kanalen worden schoongemaakt tot aan de wortelpunt. Dit doen we met behulp van vijltjes en spoelmiddelen.
 • Als we de binnenkant van de tand of kies helemaal schoon hebben gemaakt vullen we deze op met een rubberachtig vulmateriaal.
 • In de laatste fase van de wortelkanaalbehandeling maken we het gat in de bovenkant dicht met een stevige vulling.

Waar dient u rekening mee houden?

 • Het kan voorkomen dat de ontsteking na 2 à 3 dagen na de wortelkanaalbehandeling kan opvlammen (pijn). U kunt dan de pijn met een pijnstiller onderdrukken.
 • Na een wortelkanaalbehandeling zijn tanden en kiezen minder sterk. Ze hebben dan vaak een kroon nodig om weer lang mee te kunnen. (Zie folder kroon en brugwerk).
 • De duur van een wortelkanaalbehandeling kan variëren tussen 45 minuten en 1,5 uur.
 • Ook is het soms nodig om een wortelkanaalbehandeling opnieuw te doen(nieuw gaatje, lekkende vulling of kroon, trauma). Dat betekent dat we de oude wortelkanaalbehandeling dan eerst moeten verwijderen voordat we een nieuwe wortelkanaalbehandeling kunnen doen. Zo’n behandeling kan soms 2 uur duren.

Let op:

 • Soms kan het voorkomen dat na een wortelkanaalbehandeling de ontsteking onder de tand of kies niet geneest. Dit kan meerdere oorzaken hebben. We kunnen dan de kies of tand proberen te behouden door middel van chirurgie (zie folder wortelpuntbehandeling).
 • Ook kan het zijn dat een wortelkanaalbehandeling niet lukt. De kies of tand is dan verloren en zal verwijderd worden. We kunnen het ontstane gat dan opvullen met een brug of implantaat (zie folders implantaat of kronen en bruggen).
 • Een enkele keer kan het voorkomen dat een kies of tand verkleurd na een wortelkanaalbehandeling. Met een kroon kunt we dat camoufleren of we kunnen de tand of kies bleken (zie folders kronen en bruggen of bleken).

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Uw tanden in goede handen