Vullingen


Caviteiten en vullingen
Door de suikers in ons eten, en/of door mindere mondhygiëne, kan er een gaatje (caviteit) ontstaan in een kies of tand. Zodra het gaatje door de buitenste glazuurlaag heen is, zal deze geboord en gevuld moeten worden door ons. Indien een gaatje niet tijdig door een vulling wordt voorzien, kan het tandbederf steeds verder uitbreiden. Dit kan gaan tot aan de zenuw van de kies. Vaak treed hierbij tandpijn op. Ons doel is om het tandbederf zo spoedig mogelijk te stoppen en het gaatje te dichten met een vulling. Het tijdig opsporen van gaatjes gebeurt tijdens de controles die wij ieder half jaar bij u uitvoeren. Eventueel maken wij röntgenfoto’s van uw gebit om ook tussen uw tanden en kiezen te kunnen kijken of er geen problemen zijn.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?

Boren
In overleg met u wordt besloten tot het wel of niet geven van een verdoving. Zodra deze goed is ingewerkt wordt de caviteit geopend en groter gemaakt met een diamantboor die door de harde glazuurlaag heen slijpt. Zodra het tandbederf goed bereikbaar is gemaakt door ons, wordt de tand met een speciale boor schoongemaakt, dit heet excaveren. Door middel van een kleurstof kunnen wij nagaan of al het tandbederf verwijderd is. 

Vullingen
Voordat wij bij u een vulling kunnen maken, dient de tand uitgespoeld en droog geblazen te zijn. Onze tandarts zorgt ervoor dat nieuw speeksel niet meer in contact kan komen met de tand. Dit doen wij doormiddel van een rubberen lapje, of door wattenrollen en een speekselzuigers. Speeksel zorgt voor een slechtere hechting van de vulling.  Na het goed droogleggen van de tand of kies, kan de caviteit gereinigd worden met een etsgel. Na deze reiniging worden de hechtmaterialen aangebracht en uitgehard door ons. De tand of kies is nu klaar voor het vulmateriaal. Het witte vulmateriaal (composiete) wordt in dunne laagjes van maximaal 2 mm aangebracht om krimp van de vulling te voorkomen. Het uitharden van de vulling gebeurt door middel van een speciale ultra violet lamp. In de laatste stap zullen we de vulling zodat alles weer glad aanvoelt en de kiezen weer goed op elkaar passen.

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Uw tanden in goede handen