Tanden trekken


De behandeling waar veel patiënten enorm veel schrik van hebben: tanden trekken en/of kiezen trekken. Helaas ontkomen we er niet aan deze behandeling wel eens te moeten uitvoeren. In onze praktijk zullen wij proberen het tanden trekken zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?Kiezen en tanden trekken wij natuurlijk niet zomaar. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • Verstandskiezen die geen ruimte hebben om door te komen, een gaatje hebben of vervelende klachten geven zoals bijv. ontstoken tandvlees. Verstandskiezen hebben meestal geen functie in ons gebit, deze verwijderen is dus een goede oplossing om problemen te voorkomen.
 • Een element dat zo’n diepe caviteit heeft dat het niet meer gerestaureerd kan worden. Indien u geen wortelkanaalbehandeling wenst (is kostbaar en neemt veel tijd in beslag) is het verwijderen van zo’n element een oplossing.
 • Een element waar een wortelkanaalbehandeling in zit, maar deze toch een ontsteking onder de wortelpunt heeft zitten.
 • Indien u geen wortelpuntbehandeling wenst (is kostbaar en neemt veel tijd in beslag).
 • Indien er ruimte te kort is in uw mond. We kunnen er dan, in overleg met u, voor kiezen om een element weg te halen. Dit wordt vaak in combinatie met een beugel-behandeling gedaan.
 • Indien er erg veel kaakbot rondom een element weg is en het element geen houvast meer heeft. 

Indien u medicijnen gebruikt is het voor ons belangrijk om dit te weten. Zeker bij het tanden trekken of kiezen trekken moeten wij vooraf bekend zijn met uw medicatie. Soms is namelijk extra actie vereist voordat we tanden trekken. Houdt u ons daarom altijd op hoogte hiervan, ook als er iets in uw medicatie veranderd.

Hoe gaat de behandeling tanden trekken in zijn werk?

 • Als allereerste zullen we de betreffende tand of kies verdoven. We controleren of de verdoving goed zijn werk doet.
 • Rondom het element wordt het tandvlees een beetje los gemaakt.
 • Het element wordt aan alle kanten een beetje los gewrikt.
 • Als het element een beetje los staat kan deze met een speciale tang verwijderd worden. 

Als de tand of kies eruit is zal de wond gaan bloeden. Dit is ook noodzakelijk voor een goede wondgenezing. Het bloed zal gaan stollen en de prop die hierdoor ontstaat gaat ervoor zorgen dat de wond weer dicht zal groeien. Het is dus van groot belang dat u deze bloedprop laat zitten en dat u de wond met rust laat. U krijgt direct na het tanden trekken een steriel gaasje in uw mond waar u een half uur stevig op dicht moet bijten, dit helpt om het bloeden te stoppen.

Als er een kies uit uw bovenkaak is verwijderd moeten wij controleren of er geen verbinding is ontstaan tussen uw mond- en neusholte. Dit zullen wij doen door uw neus dicht te houden en u door de neus te laten uitblazen. Mocht er toch een verbinding ontstaan zijn moet deze zo gesloten worden d.m.v. hechtingen.
Indien een wond te groot is na het tanden trekken zal onze tandarts ervoor kiezen de wond te hechten. Hierdoor worden de tandvleesranden naar elkaar toe getrokken en kan het sneller genezen. Hechten werkt ook om het bloeden sneller te stoppen.

Waar dient u op te letten na het tanden trekken?

 • Voor een goede wondgenezing is het van groot belang dat u niet rookt op de dag van het tanden trekken. Misschien een goede reden om helemaal te stoppen? 
 • Verricht geen zwaar lichamelijk inspanning na het tanden trekken.
 • Gebruikt u geen alcohol op de dag van het tanden trekken. Alcohol verdunt het bloed en kan voor een nabloeding zorgen.
 • Indien gewenst kunt u koelen met een koel-kompres. Dit kan een zwelling tegen gaan. Deze kunnen wij, indien nodig, na het tanden trekken aan u meegeven.
 • De wond dient na een half uur tot een uur gestopt te zijn met bloeden. Is dit niet het geval pakt u dan nogmaals een steriel gaasje of een net gestreken zakdoek, bijt u hier weer een half uur stevig op dicht. Indien dit nog het bloeden niet laat stoppen neemt u dan altijd contact met ons op. Indien dit buiten werktijden is hoort u op het antwoordapparaat bij wie u terecht kunt.
 • De verdoving zal na een aantal uur uitgewerkt zijn. Let u er op dat u niet op uw wang, lip of tong bijt als de verdoving nog werkzaam is.
 • Gebruik in geval van napijn paracetamol, finimal of ibuprofen. Geen aspirine, dit verdunt het bloed en geeft weer kans op nabloeding.
 • Een beperkte mondopening of een dikke wang zijn normaal. Dit moet echter wel na een paar dagen na het tanden trekken verdwenen zijn. Is dit niet het geval, neemt u dan contact met ons op.
 • Gebruikt u na het tanden trekken geen mondspoelmiddelen. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedprop uit de wond komt.
 • U kunt de rest van uw tanden en kiezen gewoon poetsen. Bent u wel wat voorzichtig op de plek waar het element is verwijderd.

Nadat er een element bij u is verwijderd kunnen we er met u voor kiezen om dit ontstane gat weer op te vullen. Ook dit is op verschillende manieren mogelijk. Bijv. d.m.v. een brug (zie onze informatie over kronen en bruggen) of een tandimplantaat (zie informatie over implantaten). Het opvullen van het ontstane gat is vaak wel noodzakelijk. Als dit niet gebeurt kunnen tanden en kiezen gaan kantelen of uitgroeien omdat ze geen tegendruk krijgen.

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Uw tanden in goede handen