Tanden sealen


In onze praktijk komt de behandeling “tanden sealen” regelmatig voor. De behandeling tanden sealen voeren wij voornamelijk uit bij kinderen als de blijvende kiezen zijn doorgekomen. Waarom wij tanden sealen leggen we u graag uit.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?In onze kiezen zitten diepe groeven die gevoelig zijn voor gaatjes (caviteiten). Doordat er in de groeven etensresten en plak achterblijft ontstaan er dus snel gaatjes. Ook zijn deze groeven moeilijk goed te reinigen omdat de borstelharen er soms niet goed bij kunnen. Met name voor kinderen geeft dit problemen. Om deze problemen te voorkomen doen wij de tanden sealen. Tanden sealen is het aanbrengen van een dun laklaagje in de groeven.

De behandeling tanden sealen
Onze tandarts, mondhygiëniste of preventieassistente zullen eerst uitleggen wat tanden sealen precies inhoudt. Dit zal met name bij de jonge kinderen wat zenuwen wegnemen. Vervolgens zullen de volgende stappen genomen worden:

  • De betreffende kies wordt goed schoongemaakt met een borsteltje of soms zelfs met een klein boortje.
  • Hierna wordt de kies drooggelegd. Dit gebeurt doormiddel van droogblazen met een luchtspuit, wattenrollen en een speekselzuiger. Het is van groot belang dat de kies helemaal droog is, anders kan de sealing loskomen. 
  • Als de kies helemaal droog is wordt er een etsgel aangebracht in de groeven. Deze gel zorgt ervoor dat het glazuur wordt opgeruwd zodat de sealing goed zal hechten. Nadat de gel enige tijd heeft ingewerkt wordt deze met de waterspuit en afzuiger weer verwijderd. Hierna wordt er weer gezorgd voor een droge kies.
  • Het is nu tijd om de sealing aan te brengen. Het laagje wordt zorgvuldig in de groeven aangebracht. Het is erg belangrijk dat we er niet teveel in doen en dat eventuele luchtbellen worden verwijderd. Ook controleren we of de sealing goed tot op de bodem van de groeven zit. 
  • Als de sealing goed is aangebracht kan het worden uitgehard. Dit doen wij doormiddel van een uithardingslamp. Deze lamp werkt met ultra violet licht. 
  • Als laatste controleren wij nogmaals of de sealing goed in de groeven zit. 

Na het tanden sealen mag de patiënt altijd even spoelen met water, het kan namelijk een vieze smaak geven. Het komt ook wel eens voor dat de sealing te voelen is met dichtbijten. Dit is geen probleem en zal vanzelf slijten. De sealing zal met iedere halfjaarlijkse controle door onze tandarts gecontroleerd worden.

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Uw tanden in goede handen