Kronen en bruggen


Bij Fick en Lobach kunt u terecht voor het laten plaatsen van kronen en bruggen. Een kroon is een kapje, veelal gemaakt van porselein, dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje wordt gecementeerd op de tand of kies. Deze duurzame restauratie zorgt ervoor dat een tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie zo goed mogelijk terug krijgt. Ook esthetisch is porselein een zeer fraai materiaal.

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?


Een brug wordt gemaakt voor het vervangen van 1 of meerdere ontbrekende tanden of kiezen. Aan weerszijden van de open ruimte wordt de tand of kies afgeslepen, dit noemen we de pijlers van de brug. Tussen deze pijlers komt het brugtussendeel, dummy, te hangen.
De duurzame materialen zorgen ervoor dat kronen en bruggen minstens tien jaar meegaan. Een goede mondhygiëne heeft hier veel invloed op.

Bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach beschikken wij over een speciale mondscanner. Deze mondscanner levert een positieve bijdrage aan onze behandeling kronen en bruggen. Dankzij deze mondscanner is het in de meeste gevallen niet meer nodig om met afdrukken een kroon of brug te laten vervaardigen. Deze scanner is in staat uw mond zeer nauwkeurig vast te leggen d.m.v. een digitaal filmpje. Dit filmpje zorgt voor een 3D-weergave van uw gebit wat wordt gebruikt om kronen en bruggen te maken. Met name voor mensen met een sterk kokhals-reflex is dit een erg prettige verbetering van deze behandeling. 

De behandeling van kronen en bruggen
Het maken van kronen en bruggen verloopt in meerdere stappen. Vaak zijn er 2 afspraken nodig. Dit komt doordat het tandtechnisch laboratorium 3 weken de tijd nodig heeft om de kroon te maken.

  • Na de verdoving zal een deel van de tand of kies worden afgeslepen. Er dient genoeg ruimte gemaakt te worden voor het materiaal waar de kroon van gemaakt wordt.
  • In samenspraak met de patiënt wordt de kleur van de kroon bepaald, zo goed mogelijk passend bij het overige gebit.
  • Na het slijpen van de tand of kies wordt er een precisie afdruk gemaakt. De afdruk wordt gemaakt door het plaatsen van een lepel met rubberen massa over de tandenrij. Hiermee kan het laboratorium de situatie in de mond nabootsen in gips. Op dit gipsmodel wordt later de kroon gemaakt.
  • Als alternatief bieden wij bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach de mogelijkheid om de kronen en bruggen digitaal te scannen. Dit is de nieuwste techniek op het gebied van kronen en bruggen. Na het slijpen van de tand of kies wordt er een digitaal filmpje van het gebit gemaakt. Dit filmpje wordt verstuurd naar het tandtechnisch laboratorium waar ze met deze gegevens de kronen en bruggen kunnen maken.
  • Ter bescherming van de tand of kies en tegen eventuele gevoeligheid maakt de tandarts een noodvoorziening voor de tand of kies. Deze wordt tijdelijk gecementeerd voor de 3 weken dat het duurt voor de definitieve kroon klaar is. Met deze tijdelijk voorziening dient u voorzichtig te zijn. Wij adviseren om geen harde en kleverige dingen hiermee te bijten. Bij breuk of losraken kunt u contact opnemen met de praktijk.
  • Na ongeveer 3 weken is de definitieve kroon of brug klaar. De tijdelijke kroon wordt afgenomen en de definitieve kroon of brug wordt gepast. Indien alles naar wens is, kan de kroon of brug gecementeerd worden. Aan de binnenzijde van de kronen en bruggen wordt snel hardend cement aangebracht en vervolgens wordt de kroon geplaatst en goed aangedrukt. De lijmresten worden verwijderd en eventueel wordt er nog iets in de hoogte aangepast zodat u weer goed kunt bijten.
  • Het kan voorkomen dat de tand of kies na de behandeling wat gevoelig is. Dit is meestal tijdelijk. Indien de gevoeligheid heviger wordt of aanblijft kunt u contact opnemen met de praktijk.


Mondhygiëne
Het dagelijks reinigen is bij kronen en bruggen extra belangrijk.De overgang van kroon naar tand is een kwetsbare plek omdat hier makkelijker tandplak kan achterblijven. Plak kan tandvlees irritatie en gaatjes veroorzaken. Het gebruik van floss, stokers of ragers wordt sterk aangeraden.

Kosten van kronen en bruggen
De kosten van kronen en bruggen zijn afhankelijk van het gebruikte materiaal en de behandelingen die vooraf gedaan dienen te worden. U krijgt van ons een begroting voorafgaand aan de behandeling.

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:00 uur


Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Uw tanden in goede handen