Facings tanden (schildjes op uw voortanden)


Tegenwoordig hechten we veel waarde aan het uiterlijk van ons gebit. Iedereen vind het prettig om met een stralende lach rond te kunnen lopen. Er zijn verschillende manieren om dit te kunnen realiseren. Een van die manieren welke wij u kunnen aanbieden zijn facings. Dit zijn schildjes die we op uw voortanden kunnen plaatsen. Deze facings kunnen gemaakt zijn van vulmateriaal (composiet) of van porselein. Met behulp van facings kunnen we uw voortanden verfraaien en zelfs de tandstand aanpassen. Facings van vulmateriaal zijn minder kostbaar, facings van porselein zijn esthetisch wel fraaier, sterker en blijven langer mooi. Vooraf worden met u de mogelijkheden besproken en zullen wij uiteraard adviseren in welke keuze u het beste kunt maken. 

Wilt u meer informatie of direct een afspraak maken?Facings van vulmateriaal

Als we er met u voor kiezen om facings van vulmateriaal te maken hoeven we vrij weinig eigen tandmateriaal weg te halen. In sommige gevallen hoeft dit zelfs helemaal niet. Uw tanden zullen dan wat dikker worden. Met verschillende soorten composiet kunnen we het gewenste kleur resultaat bereiken, dit kunt u vergelijken met het mengen van verschillende soorten verf. Voordat we het composiet kunnen aanbrengen zullen we de tand voorbehandelen met een zuur. Daarna worden er hechtlaagjes aangebracht zodat het composiet goed aan uw eigen tandmateriaal blijft hechten. Zodra het composiet is aangebracht modelleren we het in de gewenste vorm. Hierna wordt het composiet uitgehard door middel van een ultra violet lamp. De facing is dan direct uitgehard. We kunnen nu de facings nog verder beslijpen en polijsten zodat deze de goede vorm heeft en goed is afgewerkt.


Facings van porselein

Als er wordt gekozen voor porseleinen facings is een andere behandeling nodig. Door middel van een kleurenstaal zullen we samen met u de gewenste kleur bepalen. Vaak maken we hierbij ook mondfoto’s zodat we het tandtechnisch laboratorium kunnen laten zien hoe de werkelijke situatie is. Er wordt zelfs wel eens gekozen om de kleur op het tandtechnisch laboratorium te laten bepalen door de tandtechnieker zelf. 

Er zal aan de voorkant van uw tand eigen tandmateriaal weggehaald worden om ruimte te maken voor het porselein. In een elk geval is het bij porseleinen facings ook niet nodig om eigen tandmateriaal weg te halen. Als er genoeg ruimte is zullen we een afdruk maken om vast te leggen hoe de situatie nu is. De tandtechnieker weet dan precies hoeveel ruimte er is en hoe de vorm moet worden ten opzichte van de rest van het gebit. Bij Tandartsenpraktijk Fick & Lobach kunnen we tegenwoordig ook de situatie vastleggen door middel van een digitale scan. We maken een digitaal filmpje van uw gebit wat we door sturen naar het tandtechnisch laboratorium. Deze manier is nog preciezer dan een afdruk en voorkomt veel gedoe met het afdrukken.
3 weken later zullen de definitieve facings klaar zijn. Uiteraard bekijken we eerst met u of het gewenste resultaat is bereikt. Indien we samen tevreden zijn gaan we de facings vastzetten. Eerst brengen we een zuur aan om het oppervlak wat op te ruwen, hierna wordt er een hechtlaagje aangebracht. We kunnen nu de facing op uw tand vast plakken.


Digital Smile Design

Bij uitgebreide reconstructies van de voortanden kunnen wij met behulp van een computerprogramma vóóraf een zogenaamd smile design maken. Hiermee is het mogelijk om, voordat er aan de tanden geslepen zal worden, tijdelijke facings te laten maken zodat u beter kan beoordelen hoe het eindresultaat er uit zou kunnen zien. Op dat moment kunnen wij met u uitgebreid bespreken wat er nog veranderd zou moeten worden om tot een ideaal esthetisch resultaat te komen. Graag informeren wij u verder over deze mogelijkheid.


Waar dient u rekening mee te houden?

  • Facings gaan gemiddeld 5 tot 10 jaar mee.
  • Facings van composiet zijn gevoeliger voor aanslag, porselein heeft dat minder. Past u dus op met het gebruik van koffie, thee en wijn etc. Ook heeft roken hier een slechte invloed op.
  • Tandenknarsen en het bijten op nagels kan schade aanbrengen, facings zullen sneller slijten of beschadigen.
  • U kunt met uw facings alles eten, past u wel op met harde dingen afbijten. Ook het afscheuren van plakband met uw tanden en op pennen bijten raden wij u af.
  • Zoals ook met uw eigen gebit is het van groot belang dat u uw tanden met facings goed reinigt. Poetst u twee keer per dag met een zachte (elektrische) borstel en gebruikt u een keer per dag een tandenstoker om tussen de tanden te reinigen.
  • De kosten voor facings kunnen uit een lopen, dit heeft vooral te maken met het materiaal dat gebruikt wordt. Wij kunnen u vooraf een gedetailleerde begroting geven zodat u weet wat de kosten gaan zijn.

Openingstijden:

Vandaag is de praktijk geopend.

8:30 uur tot 12:30 uur
13:30 uur tot 18:45 uur

Tussen 12:30 uur en 13:40 uur zijn wij telefonisch niet bereikbaar.

Wij werken met Gewoon Gaaf!
Gewoon Gaaf

Uw tanden in goede handen

Independer klantcijfer Tandartsenpraktijk Fick & Lobach
Independer klantcijfer Tandartsenpraktijk Fick en Lobach